-- SIVUSTOA OLLAAN PÄIVITTÄMÄSSÄ --

.: Tietoa hakkurista :.

Hakkurina toimii uusi Mus-Max Wood-Terminator 8 XL, joka on rumpuhakkuri. Se on valmistettu Itävallassa ja on ensimmäinen uutena Suomeen tuotu kone. Mus-Maxin tehdas on valmistanut hakkureita jo pidemmän aikaa, joten merkki ei ole uusi.

Katso kuvia hakkurin rakentamisesta täältä.

Puun halkaisija voi olla enintään 60 senttiä. Mus-Maxin rumpu on halkaisijaltaan suuri, joten seulapinta-alaa on paljon, jolloin hakkeen laatu hienoaineksen osalta saadaan vähäiseksi. Haketusteho on vähintään 50 kuutiometriä tunnissa riippuen puusta. Hakkurissa on CAN-väylällä toimiva tietokone sekä oma hydrauliikka. Teriä hakkurista löytyy 8 kappaletta.

Hakkurin syöttönopeudella pystytään säätämään lastun kokoa asiakkaan mieltymysten mukaiseksi. Erikokoiset seulat määrittävät, kuinka isoja lastuja pääsee puhallusmoottorille asti. Näin saadaan säädettyä suurimpien kappaleiden kokoa sopivaksi asiakkaan kuljettimiin. Hakkurin torven korkeutta voidaan nostaa ja laskea riippuen varaston aukon korkeudesta.

Hakkuri on rakennettu peräkärryyn, jossa on myös hakkurin voimalähteenä toimiva kuorma-auton moottori Scania. Moottorissa on potkua noin 300 hevosvoimaa. Scania pysyi moottorina lähinnä hyvien käynnistysominaisuuksien takia. Ei niin kylmää olekaan, ettei se lähtisi heti käymään. Traktorin vetämään peräkärryyn on asennettu niin ikään uusi metsäkuormaaja Cranab FC53 DT, jonka ulottuvuus on 8,5 metriä. Sekä hakkurin että kuormaajan toimintoja ohjataan traktorin ohjaamosta.

Hakkurin toimintaperiaate

Hakkuri toimii siten, että ensin puut menevät syöttörullalle, jonka jälkeen terät leikkaavat puuta ja lastut putoavat seulan päälle. Sopivat palat putoavat seulan läpi ruuveille, jotka kuljettavat hakkeen puhaltimelle. Lastun kokoa muutetaan syöttönopeutta muuttamalla, joka on vain hakkurin tietokoneeseen tehtävä arvon muutos eli nappia painamalla.

Puhaltimelta hake lentää torvea pitkin haluttuun paikkaan. Vaikka torvi on korkea, niin sen korkeutta voidaan säätää ja matalia ovia varten torveen on tehty eräänlainen hyppyri, joka muuttaa hakkeen suuntaa alhaalta ylösmeneväksi.